2015. június 23., kedd

Te melyik típusba tartozol?



Tizenkét év angol tanítás nem múlik el nyomtalanul az ember életéből. A napi rutin és a jó megfigyelőképesség előhozza a tanárból a kritikust és rájön, hogy a nyelvtanulók típusonként csoportokba oszthatók. Természetesen minden tanuló külön egyéniség, de a vicc kedvéért lássuk, mikre jöttem rá az évek során.


A nagymenő
Minden csoportban van egyvalaki, aki nagyon penge és ezt nem is rejti véka alá. Kiskorában apu kiküldetésben volt valamelyik angol nyelvterületen, így hibátlan amerikai / brit / skót akcentussal beszél. Mindig van véleménye mindenről, hangosan beszél, belemászik a tanár szájába is akár. És természetesen néhányszor még őt is kijavítja.

A fogalmatlan
Ő az, aki csendesen megbújik valaki háta mögött, mert  sosem tudja, miről van szó éppen. Csak a túlélésre játszik, sosem hallod beszélni. Ehhez társul egy buta vigyor, amivel próbálja kompenzálni fogalmatlanságát. Valamikor lemaradt a nyelvvel, elvesztette a motivációját és feladta. Pedig ha tudná, hogy még belőle is lehetne sikeres nyelvhasználó, tuti rákapcsolna.

A szorgalmas
Hibásan beszél, de beszél! Nincs jó kiejtése, de próbálkozik, nem adja fel.
Sokszor mond butaságot, de nem számít, mert ezt szorgalommal kompenzálja. Ő az, aki minden új szót bemagol,  minden feladott szöveget megtanul, és ezzel ha lassan is, de azért halad előre. Valami mégis hiányzik belőle.

A háttérből figyelő
Sosem kerül előtérbe, szeret csendesen figyelni. Ott van a teremben, meghallgatja a feladatot, a
többiek véleményét, és amikor megfontolt minden lehetőséget, szól. És akkor robban! Ügyes nyelvhasználó, bár lassabban halad, mint aki teljes gőzzel odateszi magát.

A tehetséges
Ő az, akire egyszerűen ragad a nyelv. Már az órán megtanulja az új szavakat, ha otthon nem ismétel, akkor is tökéletesen megy neki az új anyag is. Szépen fejlődik a nyelvtudása, így a kívülállók azt mondják rá, őstehetség. Azt hihetnénk, a tehetséges ezért nem tesz semmit, csak szerencséje van a nyelvvel. De azt nem látjuk, hogy otthon napi 3 órában filmeket néz angolul, dalszövegeket és cikkeket bújik a neten vagy éppen a kedvenc videó játékát nyomatja. Észre sem veszi, hogy szépen körbebástyázta magát a nyelvvel.

A szégyellős
Ő ugyan ki nem nyitja a száját! Nem képzelem, hogy a többiek előtt ő egy szót is fog szólni! Hiszen akkor kiröhögi Balázs vagy Aranka vagy mindenki egyszerre. Kishitű, fél a hibáitól, ahelyett, hogy tanulna belőlük. Inkább el sem követi őket, igazi kudarckerülő. Úgy kell harapófogóval kirángatni belőle a mondatokat, és akkor persze kiderül, hogy tud ő, ha akar. Dicséret hatására szerencsére megnyílik, és egyszer talán levetkőzi ezt a hatalmas nagy gátat.

Ismersz más típusokat is? És Te melyik típusba tartozol?

Az angol tanárokat is lehet kategorizálni. Én ITT megtettem. 

Nézz fel a Facebook oldalra is!

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése