2015. április 4., szombat

A 10 legnagyobb hiba, amit a nyelvvizsgára készülők elkövetnek - 2.rész

Előző bejegyzésemben az írásbeli nyelvvizsgát megnehezítő buktatókat vettük sorra, most pedig folytassuk a rettegett szóbeli vizsgarészen elkövetett hibákkal. Tanulj belőlük és válj jobb vizsgázóvá!


1. hiba
A szóbeli vizsgák első része általában amolyan kérdezz-felelek. Jó esetben hagyják, hogy belemelegedj az angol beszédbe és kicsit feloldódj. Ilyenkor a legnagyobb hiba az, ha a vizsgázó szóhoz hagyja jutni a vizsgáztatót és nem használja ki, hogy olyan témákról beszélhet, amiben otthon van. Túl rövid válaszokat ad, nem ömlik belőle a szó. Mire gondolok? Nézzünk egy példát.
- Mit szoktál csinálni szabadidődben?
- Szeretek olvasni. ÉS PONT.
Pedig a jó vizsgázó ilyenkor belemegy a legapróbb részletekbe is. Így:
- Szeretek olvasni. Minden szabadidőmet olvasással töltöm. Hazamegyek suli után és azonnal kezembe veszem a könyvet. A kedvenc íróm Terry Pratchett, ő vicces fantasy regényeket írt. Sajnos a múlt hónapban elhunyt és ezért nagyon szomorú vagyok. Több, mint 40 könyvet írt ... bla bla bla

Ha jól csinálod, közbe sem tudnak szólni, vagy csak szimplán leállítanak, és megköszönik a választ. És erre nagyon egyszerűen fel lehet készülni otthon. Csak egy füzet és toll kell hozzá, na meg némi kitartás. Ki kell dolgoznod minden általános témakört, a legapróbb részletekig, így mindig van mihez nyúlnod és nem kukulsz meg.


2. hiba
A következő hiba az, amikor a tanuló a felkészülés során csupán a témakörhöz kapcsolódó szavakat tanulja meg, nem pedig komplex kifejezéseket. Ilyenkor fordul elő, hogy ott a vizsgán kell a fejedben magyarról átfordítani a mondanivalódat angolra. Pedig mennyivel egyszerűbb, ha kész szövegpanelekkel a fejedben nem kell azon agyalnod, hogy alany után állítmány jön, kérdéskor meg fordítva, hanem egyben kifolyik belőled pl. "Mit szólnál ahhoz, ha moziba mennénk?" (- "What about going to the cinema?"). Máris minden egyszerűbb lenne.

3. hiba
A legtöbb vizsgázó leblokkol, ha a vizsgán nem jut eszébe egy szó, sőt akad olyan is, aki magyarul próbálja elmondani a gondolatait. Ez talán a legsúlyosabb hiba mind közül. Ez a hiányosság is nagyon könnyen orvosolható, ha felkészülsz 1-2 ilyenkor bevethető jolly joker mondattal. Ezekről a kifejezésekről majd egy későbbi bejegyzésben emlékezem meg. 

4. hiba
A régi Rigó utcai nyelvvizsgáról az én időmben az a pletyka terjedt, hogy a vizsgáztatók direkt behúzzák a csőbe szegény szerencsétlen vizsgázókat olyan kérdésekkel például, hogy "Sorolja fel a pilótafülke részeit!" vagy "Meséljen a bálnák párzási szokásairól!" Sokan erre köpni-nyelni sem tudtak. Pedig annyira egyszerűen áthidalható a probléma egy jól irányzott mondattal: "Sajnálom, de ez a témakör nem az én asztalom, azonban a minap ez és ez történt velem..." És máris újra kezedben az irányítás, ráadásul magas kommunikációs pontszámokat is fogsz kapni.

5. hiba
Egyes szóbeli középfokú nyelvvizsgákon még mindig van képleírós feladat. Sok vizsgáztató szerintem már itt eldönti, hogy valakit átenged-e a vizsgán vagy sem. Sokan képtelenek elvonatkoztatni a képtől és elrugaszkodni, az ábrázolt jelenet mögé nézni. Ehhez egy kis gyakorlásra, fantáziára és kész mondatrészletekre van szükség. Például "A kép ... -t ábrázol, ami arra emlékeztet engem, amikor ...". Ugye milyen egyszerű?

Velem is számtalanszor előfordult, hogy nem jutottak eszembe bizonyos szavak, sőt egyszer olyan is volt, hogy felkészületlenül ért egy kérdés. A legbüszkébb az idegenvezetés vizsgámon történt áthidalásomra vagyok, ahol buszos városnézés során vagy 20-an vizsgáztunk egyszerre, és mindenkit különféle helyszíneken hívtak a mikrofonhoz beszélni. Épp az Andrássy úton jártunk, a Balettintézet következett volna, amiről én nem túl sokat tudtam. Láttam, hogy nincs nagy dugó, ezért nem is estem kétségbe: "Jobbra az Operaház, balra a Balettintézet látható és közeledünk a Bazilikához. A Bazilikát ezernyolcszász... bl bla bla". Dicséretes 5-öst kaptam a vizsgára :D

A cikk első részét ITT találod:

A 10 legnagyobb hiba, amit a nyelvvizsgára készülők elkövetnek - 1.rész

Nézz fel a Facebook oldalra is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése