2015. április 7., kedd

Tanulási stratégiák a szóbeli középfokú nyelvvizsgára

Hogyan tanulj meg hosszabb angol szövegeket

Az előző bejegyzéseimben már utaltam rá, hogy a középfokú angol szóbeli nyelvvizsgán nagy meglepetés nem érhet, ha részletesen kidolgozod a választott nyelvvizsga által megadott témaköröket. Igen ám, de mi történik a tételenként minimum 500 szavas szöveggel? Hogyan érdemes ezeket megtanulnod? Íme néhány tipp. 



Az első és legfontosabb lépés, hogy saját magad írod meg a tételeket, nem veszel át olyan kifejezéseket vagy mondatokat másoktól (pl. felkészítő könyvek, barátok), amiket nem értesz. Hiába a gyönyörűen megfogalmazott, kifinomult, többsoros mondat, ha azt egészen egyszerűen nem tudod megtanulni. Fontos az is, hogy rövidebb mondatokat írj, így nem fogsz elveszni a szövegtanulásban.

Második lépésként meg kell állapítanod, hogyan tudsz a legjobban tanulni. Ha vizuális típus vagy, akkor például úgy emlékszel dolgokra, hogy hol voltak a füzetedben. A hosszabb szövegeket neked érdemes apróbb szövegrészletekre, bekezdésekre szétszedni, külön papírokra kiírni és egymás után lapozgatva megtanulni. 

Ha hallás után tanulsz könnyebben, a mai technológia számodra rendkívül kedvező. Fogd a mobilodat és mondd fel a hangrögzítőre a tételeidet, így bárhová magaddal viheted őket. Sokat számít az is, ha hangosan felolvasod és utána felmondod magadnak a szöveget.

Tanítványaimnak a vegyes tanulást szoktam javasolni, mert akkor mehetnek a legbiztosabbra, ráadásul nagyobb eséllyel kerül be a megtanult anyag a hosszútávú memóriájukba. Ha különösen ideges vizsgázótípus vagy, akkor pedig a tükör előtti tanulást javaslom. Legelőször nagyon fura lesz. Kis idővel azonban rájössz, milyen kényszermozdulatokat hoz ki belőled az izgalom, és a sokadszori próbára már észre sem veszed, hogy a tükör előtt meg is tanultad a szöveget.

Persze létezik még jó pár bevált módszer hosszabb szövegek megtanulására. 
Neked melyik vált be?

Kigyűjtöttem Nektek az Origó nyelvvizsgán előforduló témaköröket. 
Ha a linkre kattintotok, az altémakörök is megjelennek. 
Érdemes ez alapján kezdeni a kidolgozást, mindegyik pontban jó alaposan elmélyedve. Azonban a vizsgáztatók felhívják arra is a figyelmet, hogy ezektől eltérő kérdéseket is feltehetnek. 

Sok szerencsét!


Origó nyelvvizsga szóbeli témakörök 

Én és a családom
Az otthon és a szűkebb környezet
A munka világa, napi tevékenység
A tanulás világa
Kommunikáció
Kapcsolatok más emberekkel: magánélet és közélet
Szabadidő, szórakozás, kultúra
Egészség, egészségmegőrzés, sport 
Vásárlás és szolgáltatások
Étkezés
Közlekedés
Utazás
Tágabb környezetünk, a természet világa
Magyarország
A vizsgázó országa       

Nézz fel a Facebook oldalra is!

Kapcsolódó bejegyzések: 

Angolról magyarra fordítás
Olvasott szövegértés
Szótárazás
Az 50 kérdéses teszt
Hallott szövegértés feladat
A személyes interjú
Képleírás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése