2016. november 4., péntek

Tudtad, hogy megváltozott az egyik nyelvvizsga?

Rengeteg minden változott a középfokú Origó nyelvvizsgán, amiről jó, ha tudtok. Szerintem egyszerűbb lett, mint eddig volt, így érdemes fontolóra venned, hogy ezt a vizsgát válaszd. 

Év eleje óta szinte teljesen átalakult az Origó nyelvvizsga.
Megmaradt az eddig jól ismert "olvasd el a szöveget és válaszolj magyarul a magyar kérdésekre" típus, de mellé bekerült a középszintű érettségiről is jól ismert "egészítsd ki a szöveget, a hiányzó kifejezéseket alul megadtuk" fajtával. Persze azért ebben is van turpisság, mert a 10 üres helyre 12 opciót adnak meg a vizsgán.


A legnagyobb változás az írásbeli részben történt, ahol sokak megkönnyebbülésére megszűnt a fél óra alatt teljesítendő, 50 kérdésből álló teszt. Éljen! 
A másik hasonlóan jó hír, hogy kikerült a vizsgából a magyarról angolra fordítási feladat is. 
Megmaradt viszont az angolról magyarra fordítás és az íráskészség feladat, ahol eddig egy fogalmazást / levelet kellett írni, 2016 novemberétől azonban már 2 szöveget kell létrehozni. 
Az egyik egy 17-20 soros baráti levél, a másik pedig egy rövidebb, 10-12 soros véleménykifejtő fogalmazás, ami lehet internetes fórumos hozzászólás, blogbejegyzés vagy esszé is akár. Ez a második feladattípus új a vizsgán, itt 1-2 soros angol szöveg alapján kell reagálni az olvasottakra, kifejteni a saját véleményünket a témában. 
Az olvasás vagy más néven szövegértés feladat is kibővült. 
A szóbeli beszélgetésben csupán annyi változás van, hogy a vizsgáztatók egyre jobban törekednek a tanuló központú vizsgáztatásra, így nem arra mennek rá, amit nem tudsz, hanem szeretnék kihozni a legjobbat belőled. 
A hallott szövegértés (régi nevén labor) rész viszont változott. Két feladat lett, és mind a kettőt már 3-szor lehet meghallgatni, nem csak 2-szer. Az első feladat maradt a régi rendszer szerinti. Itt az angol szöveghez magyar kérdések kapcsolódnak, amikre magyarul kell választ adni, egész mondatban. 
A második feladat teljesen új, itt rövidebb hallott szöveg alapján kell kitölteni pl. egy táblázatot a hiányzó információk alapján angol nyelven. Persze akik már érettségiztek angol nyelven, azoknak ez a feladattípus nem újdonság. 
Az összes információt az Origó nyelvvizsga változásairól tartott október 20-ai tájékoztatóról szereztem, ahol az előadó megerősített azokban a tippekben is, amiket az ingyenes, 3 részes videókurzusomban adok. Rendkívül megörültem neki, hogy hivatalos vizsgáztatók is ugyanazokat a tippeket adják, mint én angol nyelvtanárként. 
Te megnézted már? Ebben az INGYENES, 3 részes angol szóbeli nyelvvizsgára felkészítő videós tréningben gyakorlatias tippeket adok arra, hogyan vedd sikeresen az akadályokat. 
KATT IDE, hogy Te is részt vehess a tréningen.



Sok sikert a nyelvvizsgádhoz! Vágj bele, ne rettegj! Szerezz önbizalmat és azonnal bevethető taktikákat az ingyenes videós tréninggel. 

Bővebb információért látogass el az Origó nyelvvizsga megújult honlapjára: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése