2015. október 5., hétfő

A sikeres nyelvtanuló 5 ismérve

Vannak, akik úgymond istenadta nyelvtehetségek, akikre ragad a nyelv, és vannak azok, akiknek "nincsen nyelvérzéke". Kimondani is szörnyű ezt az utolsó kifejezést, mert szerintem ilyen ember nem létezik. Csak olyan, aki nem tudja, hogyan használja a nyelvet, hogyan gyakoroljon, vagy hogyan tanuljon a saját stílusának megfelelően. Ebben a cikkben összegyűjtöttem öt jellemzőt, ami alapvetően szükséges ahhoz, hogy haladj a nyelvvel és ne csak egy helyben topogj, mint azok a diákok, akik már vagy 10 éve tanulnak angolul, de egy épkézláb mondatot sem tudnak kinyögni. Nem minden csak a tanár hibája :D


1) A sikeres nyelvtanuló legfontosabb jellemzője, hogy sosem szavakat magol egymagában (főleg nem szótárfüzetből), hanem kifejezéseket vagy egész mondatokat tanul meg. Ezeket akár magára is szabja, a saját életére alakítja, és így könnyebben megjegyzi őket. Pl: semi-detached house - My friend Andy lives in a semi-detached house in Oxford.

2) A legtöbb sikeres nyelvtanulónak van kedvenc angol nyelvű sorozata, filmje és dalszövege is. Ezeket rendszeresen használja is, hétről hétre várja, hogy kijöjjön az új rész, utána olvas és tanulmányoz. A dalszövegeket kívülről fújja és észreveszi, ha kedvenc sztárja furán ejti mondjuk az "l" hangot.

3) Ha egy szövegben nem ért meg egy szót, nem esik pánikba és nem azonnal nyúl a szótár után, hanem megpróbálja kikövetkeztetni a szó jelentését a szövegkörnyezet segítségével. Számára az olvasás nem gyötrelem, hanem öröm. Graded readereket, azaz könnyített olvasmányokat vesz / kölcsönöz, néha még hangos könyvet is hallgat hozzájuk. Napi szinten olvasgat angol nyelvű honlapokat a kedvenc témájában.

4) Ha ez a nyelvtanuló vizsgára készül, van rá terve, és nem két nap alatt akar mindent egyszerre megtanulni. Egy nap egy anyaggal halad, de azt elmélyíti. Mondjuk egyik nap magáévá teszi a Present Perfect igeidőt, elkészít rá 4-5 feladatot is, majd másnap rámegy a Present Perfect Continuous-ra és azzal is foglalkozik egy kicsit. A tanulás már csak ilyen, kell a megtanult anyagnak idő, hogy rutinná váljon.

5) Végül, de nem utolsó sorban a sikeres nyelvtanuló kipróbálja tudását számtalan ingyenesen is elérhető feladatos oldalon és naponta minimum 20 percet eltölt 1-2 feladattal, ami se nem nyelvtant, se nem kifejezetten hallott szövegértést fejleszt mondjuk, hanem egészen egyszerűen szórakoztató. Mint például ezek a feladatok ITT.

Te mivel egészítenéd ki a listát? És hánynak felelsz meg? 

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése