2015. április 8., szerda

Hogyan birkózzunk meg a szituációs feladattal az angol nyelvvizsgán?

Végigvettük már a középfokú szóbeli nyelvvizsga beszélgetős feladatát (itt) és kaptál már jó tanácsokat a képleíráshoz is (itt). Most jöhet a szóbeli vizsga utolsó feladata, a szituációs szerepjáték, amit sokan elrontanak, pedig nagyon egyszerűen tehetsz szert magas pontszámokra. Csak be kell tartani néhány praktikát. 


Fura dolog arra hivatkozni egy mesterséges vizsgaszituációban, amit ráadásul idegen nyelven folytatsz, hogy legyél természetes, de csak ez a sikerhez vezető út. Természetes pedig csak úgy lehetsz, ha egy egész kifejezéstárral felvértezve vágsz neki a középfokú nyelvvizsgának. Ez azért lesz jó Neked, mert így nem kell folyamatosan fordítgatnod magadban a mondatokat, csak a vizsgán kért információkat kell behelyezned a megfelelő helyére az amúgy már begyakorolt mondatba.




Hol találsz ilyen kész mondatokat? A jó kurzuskönyvek hemzsegnek a szituációs feladatoktól (pl. New English File), ezekből mindig érdemes kiírnod és megtanulnod az egész mondatokat. Itt vannak még a középfokú nyelvvizsgára felkészítő könyvek is, mint például a Blackbird, ahol rengeteg jól használható félmondatokat sajátíthatsz el minden egyes leckében. És persze nincs is jobb egy kis autentikus környezetnél, amit meg idehaza nagy hirtelenjében a sorozatokkal érdemes elsajátítanod. Azért a sorozatokkal, mert ezekben mindig vannak ismétlődő helyszínek, így könnyebben rögzülhet néhány kifejezés. 

Ha megkapod a szituációs kártyádat, van kb. fél-egy perced, hogy átolvasd. Ezalatt érdemes memorizálnod a legfontosabb pontokat. De ne aggódj túlságosan, a feladat közben is beletekinthetsz. A legfontosabb azonban az, hogy mindegyik pontot érintsd. Nem muszáj szóról szóra, ugyanabban a sorrendben követned az instrukciókat, ahogyan a papírodon szerepel, de jó ha tudod, hogy ha valamit kihagysz, azért pontlevonás jár.

Mivel a szerepjáték mindig valamilyen párbeszéden alapul, aktív részt kell vállalnod benne. Érdemes neked is kezdeményezned, különben nagyon egyoldalú kérdezz-felelekké silányul a dolog. Abban holtbiztos lehetsz, hogy a vizsgáztató nem fog aládkérdezni, hogy segítsen megúsznod az igen/nem válaszokat. Tehát törekedned kell arra, hogy ne csak ezzel a két szócskával válaszolj, hanem kreatívan akár kis sztorit is felépíthetsz a szitu köré. Mint egy jó színész, találj ki egy háttérsztorid a karakterednek (pl. étteremben vega vagy, útbaigazításnál mondd el, honnan jöttél, vásárlásnál sztorizz arról, mire fogod használni a cuccot, stb). Ne átallj kérdéseket feltenni a vizsgáztatónak, ha az beleillik a szituációba. 

Tudod azt is, hogy az angol nyelv udvariaskodó. Épp ezért ne csupán direkt kérdéseket szegezz a vizsgáztatónak, hanem vezesd is be a mondanivalódat udvarias kifejezésekkel, vagy kötőszavakkal. Egy egyszerű nemet is be lehet vezetni egy odaillő "I'm afraid"-del. De ezekről majd egy későbbi alkalommal :D

További feladattípusokért kattints:

Angolról magyarra fordítás

Olvasott szövegértés
Szótárazás
Az 50 kérdéses teszt
Hallott szövegértés feladat
A személyes interjú
Képleírás


Nézz fel a Facebook oldalra is! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése